Fruit van eigen tuin :: vers & gezond
 








gezond fruit

nuttige insecten

appelbloesem

 
 
Geïntegreerde Productie van Pitfruit
Een kwestie van zien, herkennen en tellen

Spuiten is niet langer een routine zaak. Ook de fruitteler heeft oog voor het leefmilieu. Kijken, daar komt het op aan. Loep en kennis zijn onmisbaar geworden. De “geïntegreerde” bestrijding is niet meer weg te denken. Maar wat betekent deze geïntegreerde aanpak?

Het doel van de geïntegreerde bestrijding is de teelt van kwaliteitsfruit met zo weinig mogelijk scheikundige middelen en zonder inkomstenverlies voor de fruitteler. Er wordt gezocht naar de beste combinatie van verschillende teelttechnieken, biologische en scheikundige bestrijding.

NUTTIGE INSECTEN SPAREN…
Centraal staan de natuurlijke vijanden van ziekten en plagen. Deze kunnen immers voor een stuk het werk van de scheikundige overnemen. De nuttige bondgenoten zijn meestal van nature aanwezig in de percelen. Roofwantsen, spinnen, oorwormen, gaasvliegen, en onze-lieve-heersbeestjes zijn in staat de perebladvlooien zodanig te onderdrukken dat er geen economische schade optreedt. In de appelplantages komen de vijanden van de rode spin spijtig genoeg niet meer voor en moeten de roofmijten kunstmatig ingezet worden. Dit gebeurt door twijgen met roofmijten in augustus of september uit te leggen in de boomgaard.

Slechts wanneer men de ziekte op deze biologische manier niet onder controle krijgt zal de fruitteler scheikundige middelen gebruiken. Hij/zij kiest dan voor produkten die selectief de ziekte aanpakken en de natuurlijke vijanden sparen.

TUNNELSPROEIERS…
Ook voor schimmelziekten blijft het vaak noodzakelijk een scheikundige bestrijding uit te voeren. Om dit zo milieuvriendelijk mogelijk te doen wordt er (in de toekomst) gedacht aan het gebruik van tunnelsproeiers. Met deze machines wordt de overtollige en afdruipende spuitvloeistof onderaan de bomen weer opgevangen en blijft het milieu gespaard.

Een andere manier van biologische gewasbescherming is de “verwarringstechniek”. Hiertoe worden capsules met scheikundige lokstoffen (= feromonen) in de boomgaard gehangen.

LOKSTOFFEN…
Deze feromonen brengen de mannetjesvlinders zodanig in de war dat ze de wijfjes niet meer kunnen vinden. Er kan dan geen paring plaatsvinden en op die manier wordt de schade, aangericht door vretende rupsen, voorkomen. Deze techniek wordt met succes toegepast in de bestrijding van bladrollers en fruitmot.

SCHADEDREMPEL…
De fruittelers hebben al een hele “groene” weg afgelegd met de geïntegreerde bestrijding. Het systeem vraagt wel een grotere kennis en inzet van de teler. Hij moet niet alleen de schadelijke ziekteverwekkers maar ook de nuttige insecten en mijten kennen. De percelen moeten regelmatig gecontroleerd worden zodat, aan de hand van een vooraf bepaalde schadedrempel, de teler kan beslissen of hij al dan niet moet spuiten. Het resultaat loont op termijn echter de moeite!